De 4 verschillende seo mindsets

De 4 verschillende seo mindsets

Seo, of zoekmachine optimalisatie, kan een grote bijdrage leveren aan het succes van jouw bedrijf of website. Het is radertje in de online marketingmix en heeft het in zich om de andere radertjes te versnellen, of te vertragen. Het effect van seo en het succes hangt voor een groot deel af van je mindset.

In deze blogpost beschrijf ik de 4 meest voorkomende seo mindsets en het effect hiervan op het eindresultaat van zoekmachine optimalisatie.

Mindset 1: seo is een kostenpost

De ondernemers met deze mindset hebben vaak ergens gelezen dat zoekmachine optimalisatie een verplicht onderdeel van online marketing is. Voor hen is seo een kostenpost, net als de huur, afschrijving en het betalen van de energierekening. Het voelt niet goed om er niets mee te doen, maar het mag ook niets kosten.

Ondernemers met deze mindset hebben vooraf al een bedrag uitgerekend wat maximaal uitgegeven mag worden aan seo. Op het moment dat er een offerte aanvraag gedaan wordt is het vaak schrikken, waarom kost het zoveel? Geld is de enige bepalende factor, dus de vraag waarom een seo specialist zoveel meer kost dan Fiver is meestal het vervolg.

Kwaliteit, ervaring en kennis doen er met deze mindset niet toe. Het gevolg is vaak dat er geen keuze gemaakt wordt of dat men voor de goedkoopste oplossing gaat. Het resultaat is vaak een website die met heel veel geluk pagina 2 in de zoekresultaten haalt.

Mindset 2: seo is een quick fix voor mijn website

Deze mindset heeft veel overeenkomsten met de vorige. Seo is een kostenpost, maar daar bovenop moet het ook nog een wondermiddel zijn. Werkzaamheden die vandaag gedaan worden en geld kosten moeten morgen, of hoogstens volgende week resultaat opleveren. Ondernemers met deze mindset hebben vaak geen budget om een seo specialist in te huren en ook geen tijd om het zelf te doen.

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om een website, of een webwinkel te beginnen. Binnen een paar uur of een paar dagen is een bedrijf klaar om online zaken te doen. Tot het besef komt dat een nieuwe website niet zomaar vindbaar is in Google.

De realiteit is dat het weken tot maanden kan duren voor seo volledig effectief is en het resultaat zichtbaar is in de rankings. Dit is nu net waar het in deze mindset fout gaat. Seo is geen snelle oplossing en het kost tijd en dus geld om succesvol te zijn. Het resultaat van deze mindset is vaak dat er gekozen wordt voor een halve oplossing, of een cowboy die gouden bergen belooft in dagen. Mocht dit laatste al lukken dan is het veelal wachten op de Google penalty om dit ongedaan te maken.

Mindset 3: Ik doe het zelf seo is goedkoper

Mensen met deze mindset gaan er vanuit dat seo eenvoudig is en binnen een paar uur te leren. De vraag is vaak “Kun je bij mij op kantoor komen werken, dan kan ik meekijken en het van je leren?”. Dit zou betekenen eenmalig geld uitgeven aan een seo specialist en het daarna voor altijd “gratis” zelf te kunnen doen. Nu is er natuurlijk niets mis met het willen leren van nieuwe skills, maar de vraag is wel of dit altijd de beste oplossing is.

Hoewel seo erg eenvoudig lijkt is het complexer dan veel mensen denken. Het leren van de basis in een paar dagen weegt niet op tegen jarenlange ervaring die een specialist heeft. Bovendien heb je geen hulp van een seo specialist nodig om de basisprincipes te leren kennen. Een eenvoudige zoekopdracht levert ruimschoots voldoende bronnen op.

Geld speelt ook in deze mindset een grote rol. Het idee bestaat dat het goedkoper is om zelf te leren hoe het werkt. Dan is het tenslotte niet meer nodig om er iemand voor in te huren. Helaas ontbreekt in deze gedachte de realiteit dat het veel tijd kost om de complexiteit van seo te doorgronden en zelf toe te kunnen passen. Tijd die ook in andere bedrijfsactiviteiten gestoken kan worden en zo meer op had kunnen leveren.

Mindset 4: seo is een investering in de toekomst van mijn bedrijf

Deze vierde en laatste mindset ziet seo als een investering in de toekomst. Zoals je waarschijnlijk al snapt is dit de manier die op termijn het meeste resultaat oplevert. Ondernemers met deze mindset snappen dat het tijd kost om seo goed uit te voeren en dat de kost voor de baat uit gaat.

Een goed uitgevoerde seo strategie levert lange termijn winst op. Vindbaarheid op de juiste zoekwoorden, stabiele ranking in de Google zoekresultaten, ook wanneer er niet meer dagelijks aan gewerkt wordt.

Op de lange termijn levert deze mindset niet alleen meer succes en geld op, maar kost het ook minder geld. Door weg te blijven van schimmige seo oplossingen is het risico op een penalty minimaal en is het resultaat langdurig blijvend.

Conclusie

Als seo specialist snap ik heel goed waar twijfels vandaan komen. Zoekmachine lijkt even gemakkelijk als ondoorgrondelijk. Ik snap dat je hierdoor al snel het gevoel hebt geen controle te hebben. Het gevolg is dan vaak dat je bang bent om een foute keuze te maken of geld weg te gooien.

Alsof dit nog niet vervelend genoeg is zijn ook niet alle seo werkzaamheden tastbaar. Een stuk tekst kun je zien, eventueel zelfs vasthouden, maar het werk wat daaraan vooraf is gegaan niet. Toch zijn concurrentieanalyse, zoekwoord onderzoek, en topic research noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat.

Het zegt niet alles, maar de mindset waarmee je met seo aan de slag gaat is van grote mate bepalend voor het eindresultaat. Door seo als een investering in de toekomst te zien geef je het de kans om volledig te ontwikkelen. Hierdoor hebben alle inhoudelijke onderdelen, technisch, content en linkbuilding, de tijd om het volledige effect te bereiken.

Wat is jouw seo mindset, herken jij je in 1 van de vier of ben je een combinatie?

Over de auteur