SEO in 2019, van zoekwoorden naar vraag en antwoord

Met het verstrijken van de jaren zijn er veel trends, ontwikkelingen en veranderingen geweest in SEO en online zoeken. Zo waren er de grote Google updates, de opkomst van mobiel zoeken, machine learning, en recent de nieuwe Google quality guidelines.
Ook in 2019 blijft SEO een mogelijkheid om meer relevante bezoekers naar je website te trekken en te converteren tot klanten. In basis blijft een goede SEO strategie onveranderd, maar er zijn een aantal ontwikkelingen om dit jaar extra rekening mee te houden.

SEO als antwoord op voice search

Technologische ontwikkelingen staan aan de basis van één van de grootste veranderingen in het zoekgedrag van consumenten. Er is niet alleen de verschuiving van desktop naar mobiel, maar met de opkomst van Google Assistant, Siri en Alexa ontstond voice search.
Waar uit onderzoek blijkt dat online kopen via virtuele assistenten nog achterblijft komen deze steeds vaker de huiskamer in d.m.v. slimme speakers zoals Google Home en Apple Homepod.

Inmiddels gebeurt 20% van de Google zoekopdrachten via voice search, maar in tegenstelling tot de traditionele serp is er bij voice nog geen mogelijkheid tot adverteren. Gevonden worden bij een gesproken zoekopdracht is dus volledig afhankelijk van jouw positie in de organische zoekresultaten. Tot Google komt met een oplossing voor Voice Adwords is zoekmachine optimalisatie het antwoord op voice search. De komende drie ontwikkelingen beschrijven de basis voor voice search optimalisatie.

Van zoekwoorden naar topics

Zoekwoorden hebben sinds het begin de basis gevormd van zoeken en zoekmachine optimalisatie. De klant gebruikt een woord om op te zoeken en hoe vaker je dit woord op je website plaatste hoe beter je gevonden werd. Voor keyword variaties waren losse pagina’s het antwoord.

In de afgelopen jaren is keyword stuffing, het overmatig gebruik van dezelfde keywords, gestraft door Google en is de kwaliteit van content steeds belangrijker geworden. Ondertussen is de zoekmachine steeds beter geworden in het snappen van de zoekopdracht. Te beginnen met keyword variaties, Google snapt nu bijvoorbeeld dat “smartphone” en “smartphones” over hetzelfde onderwerp gaan.

Na deze ontwikkeling kwam het belang van user intent, wat wil de gebruiker vinden? Met o.a. Rankbrain is Google steeds beter in het begrijpen van het doel van een zoekopdracht. Ben je op zoek naar een recept, een webwinkel, een lokale vakman of alleen informatie? Afhankelijk van de user intent worden de zoekresultaten aangepast aan de verwachting van de gebruiker.
Het gevolg hiervan is dat ouderwetse keyword optimalisatie niet meer voldoende is. Deze blijven nog steeds de basis van content en het zoekgedrag, maar voortaan samen met user intent. Dit maakt de verschuiving van keywords naar topics compleet. Goede web content beschrijft anno 2019 een compleet onderwerp, met daarin een juist en volledig antwoord op de vragen/problemen van gebruikers. Het antwoord is ook de basis voor voice search.

E-A-T als basis voor content

Afgelopen zomer kwam Google met nieuwe Quality guidelines. De grootste verandering hierin was E-A-T. Expertise, Authority en Trust vormen nu samen de basis voor hoge kwaliteit content. De voorwaarde om hieraan te voldoen zijn mede afhankelijk van het onderwerp. Op zogenoemde “Your Money, Your Life” websites zijn bekendheid en betrouwbaarheid van de auteur van groot belang. Iedereen kan bijvoorbeeld financieel advies geven, maar het advies van een bekende en opgeleide financieel adviseur is meer betrouwbaar.

Ondanks E-A-T verandert er weinig aan de basisprincipes van hoogwaardige content. Deze bestaan nog steeds uit het geven van een compleet, diepgaand en kloppend antwoord op een zoekopdracht. Met deze nieuwe guidelines heeft Google wel opnieuw het belang van hoogwaardige content benadrukt.
Google als vraag/antwoord machine
Oké Google, heb ik een paraplu nodig vandaag? Het is misschien de meest eenvoudige vraag die je aan Google kunt stellen. Het stellen van vragen aan Google werd populair met de komst van Google Assistant en inmiddels stellen we steeds meer vragen.

Deze verschuiving maakt van Google een vraag/antwoord machine. Na het invullen, of stellen, van een vraag gaat de zoekmachine op zoek naar het juiste en best passende antwoord. Met rich snippets wordt het antwoord steeds vaker in de zoekresultaten getoond waarmee er en 0-positie is ontstaan in de serp. Deze rich snippets zijn ook de basis voor het antwoord dat Google home geeft op dezelfde vraag.

Het opnemen en beantwoorden van vragen in je content is met deze ontwikkeling een groot onderdeel geworden van een werkende SEO strategie.

Zero-click results: What happens on Google stays on Google

Waarom zou je naar een website doorklikken als Google zelf het antwoord geeft? Dit is niet alleen goed voor Google, je blijft binnen hun omgeving, maar ook voor de gebruiker.
Zero-click results zijn in opkomst, in 2018 groeide het aandeel op mobiel met 11%. Google geeft steeds vaker zelf antwoord op vragen. De waarde van een aandeel, het vertalen van een woord, de tijd, een rekenmachine, het vinden van de goedkoopste vlucht of het boeken van een hotelkamer. Het zijn allemaal dingen die je direct op de zoekresultatenpagina kan doen.

Het gevolg is dus dat je zonder extra clicks het antwoord krijgt. Je hebt geen andere websites meer nodig om de juiste informatie te vinden. Dit is een opkomende bedreiging voor organische zoekresultaten, maar tegelijkertijd ook een kans. Google moet de informatie ergens vandaan halen.

(Mobiele) user experience als speerpunt

In 2018 werd zo’n 56% van het aantal zoekopdrachten via mobiele devices gedaan. In het voorjaar heeft Google hier ook de aandacht op gevestigd met de mobile speed update. Voor deze update was er ook het begin van de Google Mobile Index. De conclusie is duidelijk: mobiel zoeken is here to stay.

Het bieden van een goede gebruikerservaring op alle devices is daarom belangrijker dan ooit. Een gebruiker verwacht op mobiel dezelfde informatie en ervaring als op desktop, ondanks het kleinere schermformaat en mobiel internet.

Responsive design en pagespeed zijn de belangrijkste metrics om goed te scoren in de mobiele zoekresultaten. Dit zorgt ervoor dat de informatie op de juiste manier getoond wordt en dat de gebruiker snel verder kan.
Een slecht design op mobiel of een trage website zorgen ervoor dat mobiele gebruikers snel afhaken en via de Google zoekresultaten doorklikken naar de concurrent.

Is responsive design echt geen mogelijkheid en blijft ondanks alles de pagespeed hoog? Dan heeft Google AMP (Accelerated Mobile Pages) als antwoord. Hiermee wordt er een mobiele versie van een webpagina gemaakt die ontdaan is van alle overbodige opmaak en hierdoor flink sneller is.

Responsive design, een snelle website en AMP leggen samen de basis voor een goede positie in de mobile index van Google.

Weg met Google updates

Nog niet zo lang geleden waren er een paar momenten per jaar dat je als SEO specialist of websitehouder op moest letten. Elke paar maanden was er een Google update die op een klein gebied gericht was. Zo waren er updates voor slechte content, slechte links, en andere technieken die gebruikt werden om de zoekresultaten te manipuleren.

De meest bekende Google updates zijn Penguin en Panda, maar inmiddels is Google gestopt met het geven van namen aan de updates. Dit is ook niet heel vreemd, Penguin is sinds Penguin 4.0 onderdeel van het standaard Google algorithm. Ook Rankbrain werd aangemerkt als update maar is onderdeel van het algorithm.

In 2018 was er de “Medic” update die voor een hoop ophef zorgde. Google heeft nooit officieel bevestigd dat dit een grote update was, maar heeft kort ervoor wel nieuwe guidelines uitgebracht. Dit was één van de vele aanpassingen die Google dagelijks aan haar zoekmachine doet, maar geen update.

Ook in 2019 en de komende jaren blijven er dagelijks aanpassingen komen aan het zoekalgoritme van Google, maar grote updates zoals we die in het verleden gezien hebben worden steeds zeldzamer.
Daarnaast zullen de aanpassingen veel breder zijn en minder gericht op specifieke onderdelen. Dit maakt het lastiger om te herstellen van een aanpassing, maar met een degelijk uitgevoerde SEO strategie is dit ook niet nodig.

Over de auteur