Siteground hosting review 2020

In de zoektocht naar een goede webhosting ben ik sinds 2013 al vele aanbieders tegengekomen. Sommigen waarbij ik direct wegliep vanwege de prijs of de grote hoeveelheid beperkingen. Anderen waar ik wel klant ben geweest en ook de nadelen en beperkingen heb ontdekt, waarna de zoektocht opnieuw begon.

Voor SEO is de snelheid van de website een belangrijke factor en de kwaliteit en snelheid van de server is hierin voor een groot deel bepalend. Het mag daarom gezegd worden dat een goede webhosting belangrijk is voor het slagen van SEO werkzaamheden. Je kan een website nog zo goed optimaliseren, ook voor snelheid, maar wanneer de server het laat afweten dan is alle moeite voor niets.

Bij het zoeken van een goede hosting is het misschien makkelijk om te denken dat grote namen, of dure pakketten het antwoord wel zullen hebben. In de afgelopen 6 jaar heb ik helaas ontdekt dat dit niet het geval is, soms waren kleine aanbieders met lage prijzen zelfs sneller dan de grote bekende namen.

Na vele Nederlandse aanbieders gehad te hebben ben ik inmiddels 3 jaar geleden overgestapt op Siteground. Een buitenlandse aanbieder met servers in Amsterdam en Groningen. Op de website en het youtube kanaal werd de belofte gedaan dat alles in eigen huis geoptimaliseerd was met als resultaat snelle hosting voor een lage prijs.

Zoals ik zei is dat inmiddels 3 jaar geleden en nog altijd host ik alle websites tot grote tevredenheid bij Siteground. Daarom vond ik dat het tijd was om mijn ervaringen te delen, zodat je na het lezen van deze review hopelijk kan stoppen met het zoeken naar een goede webhosting.

Siteground review in het kort

Heel kort gezegd is Siteground een aanbieder van meer dan goede hosting voor een lage prijs. De pakketten zijn veelzijdig en maken het voor iedereen makkelijk om over te stappen naar Siteground. Het maakt hierbij niet uit of je net begint en vooral op zoek bent naar gebruikersgemak, of als meer ervaren gebruiker opzoek bent naar oplossingen om jouw websites sneller en beter te maken.

Uit eigen ervaring kan ik Siteground alleen maar aanbevelen en ruim 85% van de WordPress professionals wereldwijd deelt deze mening met mij. Lees hieronder meer over Siteground en de voordelen of bekijk alle hostingpakketten.


Bekijk hier alle hostingpakketten


Siteground coupon voor 60% korting

Web Hosting

Speciaal voor nieuwe klanten heeft Siteground een coupon die 60% korting geeft op een hosting pakket. Op deze manier kan je de voordelen van Siteground zelf ontdekken tegen een sterk gereduceerd tarief. Wanneer je kiest voor een GrowBig of GoGeek pakket wordt je website gratis verhuisd naar de nieuwe server.

Met deze Siteground coupon host je al een website vanaf 3,95 ex btw per maand. Deze prijs gecombineerd met de kwaliteit van de hosting maakt het één van de beste aanbiedingen die je kunt vinden. Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan op de button hieronder om te profiteren van 60% korting.

Hoe gebruik je de Siteground coupon: Klik op de button en maak een keuze uit de hostingpakketten van Siteground. De 60% korting wordt automatisch verrekend bij het afrekenen. Heb je een btw nummer? Vergeet dit dat niet in te vullen bij het afrekenen, hiermee wordt er geen btw in rekening gebracht.

Voordelen van Siteground

De korting van 60% voor nieuwe klanten is leuk, maar je wil natuurlijk ook weten waarom je jouw websites bij Siteground moet hosten. Daarom heb ik hieronder de grootste voordelen van Siteground op een rij gezet. Dit lijstje vormde voor mij jaren geleden de reden om de overstap te wagen en zijn mede de reden dat ik nog steeds tevreden klant ben.

Gratis SSL certificaat: Alle websites die je host bij Siteground kun je voorzien van een SSL certificaat via let’s encrypt. Hiermee krijg je een gratis SSL certificaat die direct werkt op je website. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is voor SEO ook een voordeel.

Extra optimalisatie met Siteground Supercacher en CloudFlare: Bij Siteground doen ze er alles aan om jouw website zo snel mogelijk gemaakt. Niet alleen de servers zijn zo ingericht dat de snelheid constant is, maar ook de op maat gemaakte Supercacher plugin draagt hier aan bij. Deze plugin heeft Siteground zelf ontwikkeld en aangepast op de server architectuur. Deze plugin biedt de meest eenvoudige manier om de snelheid van je website te optimaliseren.

Bovenop deze plugin kun je via het control panel eenvoudig de gratis versie van CloudFlare activeren. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat je website nog sneller geladen wordt waardoor minder server resources gebruikt. Deze twee mogelijkheden maken het eenvoudig om je website te optimaliseren, wat een voordeel geeft in de Google zoekresultaten.

Siteground servers in Nederland: Om de snelheid nog meer te verhogen is het handig dat de server waarop jouw website gehost wordt zo dicht mogelijk bij de gebruikers staat. Voor Nederlandse klanten is het daarom goed om te weten dat er servers in Amsterdam en Groningen (Eemshaven) staan. Dit is niet alleen goed vanwege privacy regels, maar verlaagt ook de reactietijd van de servers.

Klantenservice 24/7 bereikbaar: Ik heb zelf de klantenservice nog nooit nodig gehad vanwege technische problemen. Mocht er toch iets gebeuren dan is het handig dat de klantenservice 24/7 bereikbaar is. Ook wanneer je een vraag hebt over WordPress, een aanpassing of iets wat je zelf gesloopt hebt kun je bij de klantenservice terecht. Wanneer mogelijk zullen de medewerkers je altijd helpen.

Persoonlijk heb ik de beste ervaring met de chat waarin je direct geholpen wordt met het oplossen van je vraag/probleem. Soms is de vraag ingewikkelder en is een ticket nog, maar ook deze worden snel opgepakt en behandeld. Met de ervaringen die ik persoonlijk heb kan ik zeggen dat de klantenservice kundig, vriendelijk en snel werkt.

Actieve controle op beveiligingslekken: Veiligheid is belangrijk bij het hosten van je website, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bezoekers. Op shared hosting is het soms lastig om jouw eigen website te beveiligen. Wanneer een andere website gehackt wordt levert dit vaak ook een risico op voor alle andere websites op diezelfde server.

Siteground lost dit op door alle websites in een eigen container te plaatsen. Dat betekent dat een hack of schadelijke software geen gevaar vormt voor andere websites op dezelfde server. Hier bovenop is er 24/7 pro-actieve monitoring op schadelijke software. Mocht er iets gebeuren dan krijg je hiervan direct melding. Zo ben je direct op de hoogte van het probleem en kun je het zo snel mogelijk oplossen. Wel zo veilig.

Nadelen van Siteground

Na alle voordelen genoemd te hebben zijn er eerlijkheidshalve ook een aantal nadelen te benoemen. Zelf heb ik deze punten niet altijd als nadeel ervaren, maar voor jou kan het mogelijk wel heel belangrijk zijn.

Geen Nederlandse support: Dat Siteground geen Nederlandse aanbieder is merk je wanneer je contact opneemt met de klantenservice. Je moet de vraag in het Engels stellen en je wordt ook in het Engels te woord gestaan. Voor mij persoonlijk is dit nooit een probleem geweest, maar als je moeite hebt met de Engelse taal dan kan het een drempel zijn.

Voor de volledigheid moet ik hier wel bij vermelden dat ik nooit contact op heb hoeven nemen vanwege technische problemen, alleen wanneer ik zelf iets had gesloopt waardoor het ineens niet meer werkte. De kans dat je de klantenservice nodig gaat hebben is dus minimaal.

Verlengen is relatief duur: Dit is misschien wel het grootste nadeel. Wanneer je als nieuwe klant gebruik maakt van deze Siteground coupon krijg je 60% korting, maar na het eerste jaar betaal je dus flink meer. Dit doet niet af aan de kwaliteit en de dienstverlening, maar het is toch jammer.

Nu zijn er twee manieren om de dure verlenging te vermijden. Als eerste kan je direct voor meerdere jaren een pakket nemen met de 60% korting. Zo heb je 2 of 3 jaar geen last van een prijsstijging. Als tweede kun je er voor kiezen om ieder jaar een nieuw hostingpakket af te nemen en je websites te verhuizen. Met de Siteground Migrator plugin voor WordPress is dit zo geregeld en hoewel het iets aan tijd kost bespaart het een hoop geld.

Beperking in het aantal bestanden: Dit klinkt misschien wat vreemd, je hebt tenslotte een pakket met een vaste hoeveelheid opslagruimte. Helaas zit er op de pakketten van Siteground ook nog een limiet op het aantal innodes, of in het Nederlands het aantal bestanden. Dat betekent dat je een maximum aantal bestanden op jouw hosting kunt plaatsen, ook wanneer je opslag nog niet vol zit.

Zelf heb ik hier nog geen problemen mee gehad, maar het is een risico wanneer je veel websites op dezelfde server wil hosten. Dit is ook alleen op te lossen door de websites te verspreiden over meerdere hostingpakketten.

De hosting pakketten van Siteground

Bij Siteground vind je drie verschillende managed hostingpakketten. Deze bieden alle drie dezelfde kwaliteit en service, maar zijn meer of minder uitgebreid. Voor 1 website is het StartUp pakket meer dan voldoende, wil je meer websites hosten of voorrang bij de klantenservice, kies dan voor GrowBig of GoGeek. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende opties.

Startup

Prijs: 3,95 per maand
(9,95 zonder korting)
1 Website
10 GB opslag
Ongeveer 10,000 bezoekers
Gratis SSL
Back-ups
Gratis CloudFlare

GrowBig

Prijs: 6,45 per maand
(17,95 zonder korting)
Onbeperkt aantal websites
20 GB opslag
Ongeveer 25,000 bezoekers
Gratis SSL
Back-ups
Gratis CloudFlare
Gratis website transfer 1x
Gratis Supercacher plugin
Staging omgeving

GoGeek

Prijs: 11,95 per maand
(29,95 zonder korting)
Onbeperkt aantal websites
30 GB opslag
Ongeveer 100,000 bezoekers
Gratis SSL
Back-ups
Gratis CloudFlare
Gratis website transfer 1x
Gratis Supercacher plugin
Staging omgeving
Premium support
Voorrang op server capaciteit
Whitelabel oplossing

Maak kennis met de nieuwe user omgeving van Siteground

Vanaf september gaan alle gebruikers van Siteground over op de nieuwe user omgeving. Deze is opnieuw opgebouwd en makkelijker in gebruik dan de huidige omgeving. Het beheren en onderhouden van al jouw websites wordt nu nog makkelijker. Met deze nieuwe omgeving neemt Siteground langzaam afscheid van het gebruik van cpanel, alle functionaliteiten worden vanaf nu onderdeel van de eigen user omgeving.

Volgens het persbericht biedt de nieuwe omgeving onder andere de volgende voordelen:

  • Eenvoudiger in gebruik voor nieuwe en bestaande gebruikers
  • Bouw websites op jouw hosting account en verplaats deze na afronding naar de server van je klant.
  • Het is mogelijk om samen te werken door anderen beperkt toegang te geven tot jouw hosting pakket.
  • Alle websites zijn gelijkwaardig, in plaats van de primary/sub site constructie van cpanel.
  • Het is mogelijk om sneller nieuwe mogelijkheden binnen de Siteground omgeving toe te voegen.

Als gebruiker ben ik enthousiast over de nieuwe user omgeving en de nieuwe mogelijkheden. In de preview werkt het soepel en eenvoudig. Wat in de demo wel lijkt te missen zijn geavanceerde server logs, maar die zijn gelukkig niet dagelijks nodig. Wil je zelf een kijkje nemen naar de nieuwe omgeving? Bekijk dan de onderstaande video.

Mijn persoonlijke ervaring met Siteground

Zoals ik aan het begin van deze review al schreef zijn er vele verhuizingen tussen aanbieders geweest voor ik bij Siteground aankwam. Dat ik inmiddels al 3 jaar klant ben en de laatste keer voor meerdere jaren verlengd heb zegt veel over de ervaring die ik heb.

De problemen die ik met andere aanbieders heb gehad waren uiteenlopend van trage support, shared hosting die gedeeld werd met teveel gebruikers, trage servers, gehackte gebruikers op shared servers. Een aantal van deze problemen zouden ook opgelost zijn met een eigen server, maar de websites die ik host hebben die hoeveelheid resources niet nodig. Een eigen server zou dus vooral overkill zijn.

Bij Siteground maak ik ook gebruik van shared hosting, het GrowBig plan, en dit heeft mij nog nooit teleurgesteld. De gebruikers zijn op dezelfde server afgeschermd van elkaar dus wanneer een andere gebruiker gehackt wordt heb je hier geen last van. Ook snelheidsproblemen heb ik nog niet gehad, de servers van Siteground staan in Nederland (of elders afhankelijk van jouw keuze) dus dit maakt het voor lokale gebruikers een stuk sneller. Ook is er direct de mogelijkheid om te koppelen met CloudFlare wat je website nog sneller maakt.

Ik heb in de afgelopen jaren wel een aantal keer contact gehad met support, één keer omdat een website gehackt was, en een aantal keer omdat ik zelf iets had gesloopt. Het onderwerp is nog nooit een probleem met de server geweest. Ondanks dat de problemen door mijzelf veroorzaakt waren is de klantenservice altijd even vriendelijk en behulpzaam geweest. De tickets werden snel opgepakt en het antwoord kwam altijd binnen een paar minuten waarbij er ook verteld werd hoe ik het probleem de volgende keer kan voorkomen.

Al met al persoonlijke redenen genoeg in juni 2019 mijn hosting met 3 jaar te verlengen. De ervaringen uit het verleden hebben mij altijd tegengehouden om een pakket af te nemen voor meer dan 1 jaar, maar Siteground bevalt mij zo goed dat ik het in dit geval aandurf om de komende jaren ook nog klant te zijn.

Conclusie

Siteground biedt een kwalitatief hoogwaardige oplossing voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Het is een ideale mix tussen gebruikersgemak en eenvoud tegenover krachtige tools. De combinatie van snelle servers met de op maat gemaakte tools maakt het eenvoudig om een website te optimaliseren voor snelheid.

De nadelen wegen voor de meeste gebruikers niet op tegen de voordelen. Het kan soms lastig zijn om te communiceren met de Engelse klantenservice maar door het ontbreken van technische problemen is dit niet snel nodig. De hoge prijs voor verlenging kan wel een drempel zijn, maar dit is op te lossen door direct een pakket voor meer jaren af te sluiten.

Als inmiddels jarenlange gebruiker van Siteground hosting steek ik mijn handen in het vuur voor de kwaliteit ervan. Na een jarenlange zoektocht naar een goede hosting aanbieder voor een goede prijs heb ik die in Siteground eindelijk gevonden.

Over de auteur