Webteksten, het is een begrip dat al vele jaren bestaat en steeds vaker het stempel overbodig krijgt. In 2020 zijn webteksten niet meer relevant toch? Of wel? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van webteksten en geef ik antwoord op de vraag of webteksten laten schrijven nog zinvol is in 2020.
In het kort
Wat zijn webteksten?
Webteksten zijn teksten die speciaal geschreven zijn voor jouw website. Hoewel de informatie overeenkomt met dat in brochures, op verpakkingen of e-mails is een webtekst anders geschreven. Webteksten kunnen online het succes maken, of breken voor jouw website. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de content op jouw website.
Wat kunnen webteksten voor mij doen?
Het meest simpele antwoord is dat webteksten je website vullen. Zeg nou zelf, een gevulde website ziet er toch direct beter uit dan een verzameling lege pagina’s? Natuurlijk is dit niet de enige functie van webteksten. Goed geschreven webteksten hebben de kracht om jouw website beter vindbaar te maken in Google, de conversie te verhogen, advertentiekosten van Google Ads te verlagen en zelfs het aantal retouren van een webwinkel te verminderen.
Is dat niet wat veel voor een paar teksten? Ja dat is veel, maar niet onterecht. Wanneer een klant bij Google een zoekopdracht invoert die aansluit bij jouw aanbod kan goede content ervoor zorgen dat die klant bij jou terecht komt. Wanneer diezelfde tekst ook nog de vragen van de klant beantwoord en laat zien dat je weet wat je verkoopt, dan is de kans groter dat klant tot aankoop overgaat.
Hoe zit het dan met het verlagen van Google Ads advertentiekosten? Meerdere experimenten hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat, een website die geoptimaliseerd is voor organische vindbaarheid in Google, een hogere kwaliteitsscore krijgt. Een hogere score betekent lagere kosten om jouw advertentie te tonen.
Lagere retouren in een webwinkel met goede teksten. Laat ik hierbij direct zeggen dat een goede tekst dit niet alleen kan. Productfoto’s, volledige informatie en een goed werkende webwinkel zijn minstens zo belangrijk. Toch kan een goed geschreven producttekst wel een belangrijke rol spelen in dit plaatje. In deze tekst heb je de ruimte om alle voor- en nadelen van een product samen met de unieke eigenschappen toe te lichten. Door deze informatie te geven help je de klant bij het maken van een keuze en maak je het voor hem/haar eenvoudiger om direct het juiste product te bestellen. Hoe meer klanten direct de juiste keuze maken, hoe kleiner de noodzaak wordt om een bestelling te retourneren. Dat betekent meer tevreden klanten en minder retourkosten, win-win!
Wat voor soorten webteksten zijn er?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er een hoop dat webteksten kunnen doen voor jouw website. Dan is er nog wel de vraag, wat voor webteksten zijn er dan? Hieronder vind je een lijstje van de meest voorkomende webteksten:
- Blogs
- Nieuwsberichten / persberichten
- Productteksten voor webwinkels
- Informatieve teksten
- Case studies
- Tutorials
- Reviews
Zoals je ziet zijn er nogal wat mogelijkheden en verschillende webteksten. Een combinatie hiervan levert vaak het beste resultaat op.
Zijn webteksten hetzelfde als seo-teksten?
Ja en nee. Het is inmiddels 2020, dus het schrijven van content voor alleen seo is allang verleden tijd. Toch is er nog wel een onderscheid te maken tussen teksten die meerwaarde hebben voor seo en teksten die dit niet hebben. Nieuwsberichten, persberichten, juridische teksten, disclaimers e.d. hebben geen niet direct toegevoegde waarde voor seo. Deze teksten gaan veelal over het bedrijf zelf en hoeven niet altijd te voorzien in een antwoord op een zoekopdracht. Alle andere webteksten zijn in 2020 hetzelfde als seo-teksten. Voor betere vindbaarheid in Google is het nodig om content te maken die het beste antwoord geeft op de vraag van een klant. Een webtekst doet dit, niet alleen voor Google, maar vooral om de lezer verder te helpen of te overtuigen. Seo-teksten zoals deze 10 tot 15 jaar geleden bestonden hebben geen toegevoegde waarde meer. De focus lag hierbij altijd op 1 specifiek zoekwoord, soms met wat synoniemen en was bedoeld om op dat ene zoekwoord gevonden te worden. Een mooie truc om Google te misleiden, die inmiddels door de techniek van Google achterhaald is.
Wat is een goede webtekst?
De belangrijkste voorwaarde voor een goede webtekst is de inhoud. Het is van groot belang dat de inhoud klopt en antwoord geeft op de vraag die een klant stelt, dan wel een probleem van de klant oplost. Naast dit punt voldoet een goede webtekst aan de volgende onderdelen:
- Geschreven in correct Nederlands
- Voorzien van voldoende witruimte en tussenkopjes
- Voorzien van een inleiding en conclusie
- Waar nodig gelinkt aan andere artikelen/pagina’s
- Geoptimaliseerd voor het zoekgedrag van klanten
Bij het schrijven van een goede webtekst zijn er dus veel punten om rekening mee te houden. Hierdoor is het werk wat vaak blijft liggen, wat zonde is omdat je hiermee ook kansen laat liggen.
Wat kost het laten schrijven van webteksten?
Deze vraag is logisch, het laten schrijven van webteksten betekent dat je een rekening krijgt voor het geleverde werk. Toch is de vraag wat het kost om een website zonder goede webteksten te hebben meer relevant. Je hebt kunnen lezen dat een goede webtekst kan zorgen voor meer bezoekers, meer conversie en minder retouren. Wil je een webtekst laten schrijven dan heb je voor 295 euro exclusief BTW al een tekst van 600-900 woorden, over een onderwerp naar keuze. Hiermee maak je jouw website beter vindbaar en verhoog je de conversie. Je kunt er ook voor laten kiezen om blogs te laten schrijven. Hiermee heb je maandelijks, of wekelijks een nieuw artikel op je website, voor een vaste prijs. Ook hiermee verhoog je eenvoudig de vindbaarheid van jouw website op lange termijn.
Zijn webteksten nog zinvol in 2020?
Na het geven van de antwoorden op alle bovenstaande vragen kan ik uit volle overtuiging zeggen dat webteksten nog steeds zinvol zijn in 2020. De inhoud van het begrip webteksten is veranderd en de eisen liggen inmiddels flink hoger dan een paar jaar geleden, maar het effect is ook flink gegroeid. Wil jij webteksten laten (her)schrijven voor jouw website? Let’s talk! Dan kunnen we met een (digitale) kop koffie bespreken of wij iets voor elkaar kunnen betekenen.