2022 wordt mijn jaar van het passieve inkomen

2022 wordt mijn jaar van het passieve inkomen

Zo net na de kerst, in de laatste dagen van het jaar, is het perfecte moment voor reflectie op het afgelopen jaar en op wat ik het komende jaar wil bereiken. Ook in een tijd waarin veel onzeker is door nog altijd de pandemie, waardoor er regelmatig veel en snel verandert.

2021 is voor mij een veelbewogen jaar geweest, ik ben van freelance teruggegaan naar loondienst, om na een paar maanden weer terug te gaan naar freelance en snel daarna naar een volledig passief inkomen.

Voor mij kan 2021 ook de boeken in als het jaar waarin mijn inkomen volledig passief werd en waarin ik de vrijheid ontdekte die dat geeft. (Met de bijbehorende teleurstelling op sommige onderdelen.)

Heb je nog geen idee wat een passief inkomen is? Verderop leg ik je uit wat dit inhoudt.

[toc]

Van loondienst, via freelance, naar 100% passief inkomen

Met alle onzekerheid die de pandemie met zich meebracht besloot ik in 2020 weer terug te gaan naar loondienst. Ik koos voor de rust en zekerheid van een vast inkomen, elke maand weer.

In maart 2021 was het zover en begon ik vol energie en goede moed aan mijn nieuwe baan als SEO specialist bij Vacansoleil. Ik heb hier met veel plezier mijn werk gedaan. Tot het punt kwam dat de locatie waar het werk gedaan werd belangrijker werd dan de kwaliteit.

Met een reistijd van bijna 2 uur enkele reis en een rumoerige kantoortuin, waar ik net zo goed moest videobellen met collega’s als vanuit huis, kostte dit zoveel energie dat ik er snel klaar mee was.

Er kwam een 100% remote freelance opdracht langs en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Waardoor ik na zo’n 6 maanden toch weer het freelance avontuur aanging en de vrijheid verkoos boven de zekerheid van inkomen.

Vrij snel daarna groeide mijn passieve inkomen zo snel dat ik de behoefte had om hier meer tijd in te steken. Het balletje rolde al hard en ik dacht het nog harder te kunnen laten rollen door meer tijd en energie te steken in mijn eigen affiliate websites.

Photo by Artur Aldyrkhanov on Unsplash

Een enorme gok, die van de redelijke zekerheid van freelance werk ineens de complete onzekerheid van affiliate commissie maakte. Een sprong in het diepe die ik wel heb genomen.

Met succes!

Sinds ik de stap heb gemaakt om mij volledig te focussen op mijn eigen affiliate projecten en mijn eigen dromen is het sneller gegaan dan ik vooraf had kunnen dromen!

Ps: Het boek You Are A Badass van Jen Sincero, heeft mij na het springen enorm geholpen om overeind te blijven.

Mijn favoriete voordelen van een passief inkomen

Ik krijg regelmatig de vraag waar mijn voorkeur voor passief inkomen vandaan komt? Ik ben toch niet te lui om te werken?

Nee ik ben absoluut niet te lui om te werken. Maar ik vind wel dat er meer is in het leven dan alleen maar werken en passief inkomen is voor mij de manier om dit mogelijk te maken.

Het geeft mij de vrijheid om mijn werk te doen waar ik wil en wanneer ik wil. Op het moment dat ik een paar dagen naar Parijs wil, of na een productieve ochtend wil gaan sporten. Dan kan ik dit doen, zonder vrije dagen of het moeten inhalen van niet gewerkte uren.

Sinds ik leef van passief inkomen heb ik meer tijd voor de mensen om mij heen en de dingen die ik belangrijk vind.

Daar komt bij dat de kwaliteit van mijn werk belangrijker is dan de locatie waarop ik dit doe. Er is niemand die mij beveelt om in een lawaaierig kantoor te komen zitten, omdat de baas bepaalt. Ik doe mijn werk thuis, in een leuk koffietentje, onderweg in de trein, of waar het mij uitkomt.

Als laatste vind ik het voordeel dat ik kan focussen op productiviteit in plaats van tijd. Het is nu belangrijker om kwalitatief werk af te leveren dan om 8 uur per dag op een stoel te kunnen zitten. Het gevolg is dat ik gemiddeld nog maar 4 uur per dag werk!

De harde waarheid…

Ik had dus eindelijk een passief inkomen, met alle voordelen en gemakken die daar bij horen. En toch was het niet alleen maar fantastisch…

Op dit moment woon ik nog steeds in Nederland, dus ik moet het ook doen met de covid-maatregelen die hier gelden. Dus thuis zitten bij de zoveelste lockdown en niet elke avond ergens authentiek bij een kraampje langs de straat eten.

De teleurstelling kwam toen ik mij realiseerde dat er nog steeds niks veranderd was. Ik bracht nog steeds het grootste deel van de dag door aan de eettafel, achter mijn laptop (of iPad) en ik verdiende mijn geld nog steeds met het toepassen van SEO.

Dus wat nou vrijheid? Er is niks veranderd?

Dat is ook niet helemaal waar, toen ik begin december een paar dagen in Parijs was ontdekte ik opnieuw het voordeel van passief inkomen. Ik verdiende in die 3 dagen namelijk meer dan dat ik uitgaf.

Wat is een passief inkomen?

Voor iedereen dit die leest en zoiets heeft van, waar gaat het over? Geld verdienen terwijl je slaapt, dat bestaat toch helemaal niet?

Het antwoord is ja en nee. Geld verdienen zonder iets te doen bestaat inderdaad niet, een passief inkomen betekent nog steeds werken aan je affiliate websites, het bijhouden van je aandelen of je cryptocurrency.

Daar staat tegenover dat geld verdienen terwijl je slaapt wel kan. De ochtend dat ik naar Parijs vertrok stond ik om 5 uur op met bijna 400 euro aan commissie die ik nog niet had toen ik naar bed ging.

Een passief inkomen is daarom niets anders dan tijd en geld van elkaar loskoppelen. Normaal ruil je tijd voor geld, in loondienst of als freelancer, en krijg je per uur betaald.

Bij een passief inkomen moet je nog steeds je werk doen om resultaat te boeken, maar verdien je ook geld als je een keer niet werkt. Op het moment dat je een lokale Parijse boekhandel bezoekt bijvoorbeeld.

Van de vele manieren die er zijn voor een passief inkomen gaat mijn voorkeur uit naar online geld verdienen met affiliate marketing. Ik noem dit, de Affiliate Lifestyle, waarbij je de kracht van SEO (gratis verkeer uit Google), content marketing en conversie optimalisatie combineert om geld te verdienen met een website.

Mijn (passieve) doelen voor 2022

Nu ik leef van een passief inkomen komt er een vloedgolf aan mogelijkheden vrij voor 2022 en alle jaren daarna. Als eerste doel heb ik het vergroten van mijn passieve inkomen en vooral het verdelen over meerdere projecten.

Daar komt bij dat ik, op verzoek van vrienden, de keuze heb gemaakt om mijn kennis van SEO, affiliate marketing en online geld verdienen te delen. Daarom werk ik op dit moment vooral aan mijn affiliate lifestyle cursus, waarmee iedereen succesvol online geld kan verdienen. En kan leven van passief inkomen!

Als laatste is er het vertrek naar Thailand, vorig jaar ging dit niet door vanwege covid, maar in juni 2022 is het eindelijk zover. Ik ga het vrije leven als digital nomad tegemoet!

Voor nu wens ik iedereen een mooie afsluiting van 2021 en alle gezondheid en succes voor 2022. Dat we er samen een prachtig en geslaagd jaar van mogen maken!

Wesley