Getting fit met Apple Watch Ultra

Getting fit met Apple Watch Ultra

Iedereen die weleens een keynote van Apple kijkt weet dat er bijna altijd wel een video is over hoe Apple Watch het leven van mensen gered of veranderd heeft. Deze video is altijd erg gelikt, het blijft tenslotte Apple, maar hoe waar is het?

Ik kan niet voor anderen spreken, maar mijn Apple Watch (Ultra) heeft absoluut mijn leven veranderd. Wel met de grote kanttekening dat het slechts een hulpmiddel is, de energie, het doorzettingsvermogen en het werk moet ik nog steeds zelf leveren.

Apple Watch — Dear Apple — Apple

Dit verhaal geldt ongetwijfeld ook voor andere smartwatches of fitness trackers, maar naast een iPhone was een Apple Watch voor mij de meest praktische keuze.

Toen ik 2020 mijn eerste Apple Watch kocht was het een reden om meer te gaan sporten en actiever te zijn. Het volmaken van die ringen werd een uitdaging en de data die verzameld werd was soms ook confronterend. Helemaal als je uitgebreide waarschuwingen krijgt dat je conditie slecht is.

Met alle lockdowns was het niet altijd even makkelijk om actief te zijn, wandelen vond ik nooit zo interessant en dat gaat ook minder snel dan een goede work-out in de sportschool of in het zwembad. In de jaren daarna kabbelde het wat voort naar gelang mijn motivatie en stressniveau.

Na mijn vertrek uit Nederland op 5 juni 2022 werd het helemaal rampzalig. Ik had vaak geen toegang tot een gym, was niet (meer) fit genoeg voor bodyweight workouts thuis en buiten sporten is leuk voor de locals, maar met 30+ graden sla ik dat graag over.

Er kwam zelfs een tijd dat ik mn horloge helemaal niet droeg omdat ik geen zin had om steeds geconfronteerd te worden met notificaties over het volmaken van mn ringen. Zelfs nadat mn move goal al gedaald was naar een all-time low van 850kcal per dag.

De turn-around kwam nu ongeveer 2 maanden geleden, toen ik na een flinke longontsteking besloot dat het tijd was voor verandering. Hoe cliché het ook klinkt, het leven na een bijna dood ervaring voelt toch echt als een tweede kans.

Daarbij ben ik inmiddels 31 en wordt het de komende jaren dus niet makkelijker om fit te worden. Mentaal mag ik dan jonger zijn dan toen ik 25 was (nee, niet kinds), maar biologisch verandert je lichaam nu eenmaal. Dus tijd om meer te gaan sporten, gezonder te eten, etc. je kent het wel.

Gelukkig was mn Apple Watch waterdicht, want het zwembad is hier in Azië nog het meest toegankelijk. Voor een sportschool zit je al snel vast aan een contract voor 12 maanden of zelfs 3 jaar… niet echt praktisch als je ergens maar 1-3 maanden verblijft.

Zwembad HCMC met uitzicht op Landmark 81
Zwemmen in Ho Chi Minh City betekende uitzicht op Landmark81 tijdens zonsopkomst.

Het altijd ’s nachts opladen van mijn horloge had hier ook flinke gevolgen. Als ik ’s ochtends ging zwemmen dan was ruim voor het eind van de dag mijn batterij leeg. Soms al ruim voordat ik mn ringen, met stap hogere doelen, gehaald had.

Tijd dus voor een vervanger, dat werd de Apple Watch Ultra 2, omdat Apple net de nieuwe versie uitgebracht had en belangrijker omdat deze een grotere batterij had. Het idee is dat het horloge daarmee langer meegaat voor een upgrade nodig is. De tijd zal leren of dit klopt.

Dit nieuwe horloge was het laatste zetje om de verandering door te maken, de batterij was geen excuus meer dus als ik nu mijn doelen niet zou halen dan is het echt mijn eigen schuld. Het resultaat mag er vooralsnog zijn, mijn daily move goal is terug naar een record van 1500kcal en mijn dagen zijn gepland rondom goed eten en mijn dagelijkse workout.

Dit levert niet alleen een fysiek betere gezondheid op, ook mijn werk profiteert van meer mentale helderheid en focus. Gezonder eten zorgt voor minder brain fog, en minder tijd “over” betekent dat ik meer keuzes moet maken over waar ik mijn tijd aan ga besteden.

Blijft wel het punt staan wat ik tijdens mijn werk ook regelmatig maak. Tools of gadgets zijn niets meer dan hulpmiddelen. Een SEO-tool helpt je met het doen van keyword research en het onderzoeken van je concurrentie, een Apple Watch houdt bij of ik wel genoeg beweeg, hoe mijn conditie verbetert en wat mijn hartslag doet.

Maar zonder zelf het werk te doen gebeurt er niets, daar verandert geen tool of smartwatch iets aan.