Kiezen voor een saai leven, waarom?

Kiezen voor een saai leven, waarom?

Een paar weken geleden schreef ik dit artikel over hoe werkt Monk mode, daarna heb ik het zelf uitgeprobeerd en was mijn conclusie dat het werkt, dat het productief is, maar dat het leven ook minder spontaan is. Als je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat, vroeg op staat, dezelfde morning-routine volgt etc dan wordt het leven saai toch…

Toch..?

Ja, en vooral ook nee. 

Ik heb besloten om terug te gaan naar monk mode, waarom lees je in dit artikel, en daarmee kies ik in zekere zin voor een saai leven. Maar… een saai leven, waarom zou je dat willen?

Als eerste omdat mijn leven nooit saai is. Als Digital Nomad reis ik veel en leef ik (tijdelijk) op bijzondere plekken waar ik nog nooit geweest ben. Zo schrijf ik dit artikel vanuit Taichung, Taiwan en vier ik volgende maand de komst van 2024 in Taipei. Dus zelfs met monk mode is mijn leven nooit saai.

Het maakt mijn leven wel meer voorspelbaar, door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan weet ik dat ik de volgende dag ook op tijd kan opstaan. Door elke ochtend dezelfde ochtendroutine te volgen weet ik dat ik mijn dag op de best mogelijke manier start. De best mogelijke manier om mijn doelen voor gezondheid, inkomen en mijn mooiste leven waar te maken.

Die voorspelbaarheid zorgt er ook voor dat ik minder hoef na te denken over wat ik ga doen in het leven. Elke ochtend is hetzelfde, dus ik weet wat ik moet/ga doen zodra de wekker gaat. Hierdoor blijft er meer capaciteit van mijn hersens en vooral ook meer energie over voor andere dingen, zoals focus voor mijn werk en het navigeren van een stad/land waar ik de taal niet spreek en de weg niet ken.

Dus een saai leven? Graag! Al noem ik het meer een leven in balans, door de uitdagingen van elke paar maanden op een nieuwe plek wonen af te wisselen met weten wat ik in een dag moet doen blijf ik mentaal en fysiek in balans. En dat werkt weer beter als het gaat om gezond blijven, energie hebben om te sporten en om mijn online business te laten groeien.

Het geeft ruimte om na te denken over mijn doelen, over mijn dromen en ambities, om te reflecteren op waar ik mee bezig ben en of ik de juiste stappen zet voor de toekomst die ik voor ogen heb. Met extra ruimte om de snel veranderende wereld te compenseren, zeker in landen waar dingen minder vanzelfsprekend zijn en ik vaker flexibel moet zijn.

Dus waarom kiezen voor een saai leven? Omdat het compenseert voor de uitdagingen die een leven van reizen naar nieuwe bestemmingen met zich meebrengt en omdat het (voor mij) de beste basis is om te groeien, gezond te blijven en mijn mooiste leven te leven.