De 3 voordelen van een side-project (ook als je een baan hebt)

De 3 voordelen van een side- project

Ik heb al side-projects zolang ik bezig ben als SEO specialist, iets wat tijdens sollicitatiegesprekken of bij het tekenen van een contract nog weleens voor struikelblokken zorgde.

Niet zo vreemd, want mijn doel was kunnen leven van een passief inkomen, uit die side-projects, om zo mijn vaste baan op te kunnen zeggen. Maar ook als dit niet je doel is dan kan een side-project nog steeds handig zijn!

Daarom heb ik de 3 grootste voordelen van een side-project op een rij gezet. Ook als je blij bent met je huidige baan.

[toc]

De 3 grote voordelen van een side-project

  1. Je kunt je skills sneller ontwikkelen dan bij je baan
  2. Het wordt een bewijs van ervaring, in aanvulling op je cv
  3. Elke maand een passief inkomen, bovenop je salaris

1. Je kunt je skills sneller ontwikkelen dan bij je baan

Tijdens de sollicitatiegesprekken, die ik hierboven noemde, was dit altijd de reden die ik gaf voor het hebben van eigen websites en projecten. Als SEO specialist kan ik dagelijks nieuwe dingen leren en uitproberen, maar liever niet op een plek waar falen geen optie is.

Als ik die experimenten zou doen op de website van mijn baas en het ging fout. Dan zou dat zeker mijn baan gekost hebben. Dus daarom deed ik dit op mijn eigen websites. Jammer als het niet werkt zoals bedacht, maar lesson learned.

Zodra iets wel goed bleek te werken, dan nam ik dat mee naar kantoor of naar opdrachtgevers om het daar ook toe te passen. De meest veilige manier van experimenteren.

Dus ben je tevreden met de baan die je hebt? Dan is dit de belangrijkste reden voor het hebben van een side-project. Je kunt niet alleen jezelf sneller ontwikkelen, maar uiteindelijk heeft ook je baas er voordeel van!

2. Het wordt een bewijs van ervaring, in aanvulling op je cv

Ik heb, door omstandigheden, nooit mijn hbo diploma gehaald. Een van die omstandigheden is dat ik niet zo goed pas in het Nederlandse onderwijssysteem. Iets doen omdat een docent dat zegt, zonder te kunnen onderbouwen waarom, daar ga ik niet zo goed op.

In het begin was mijn diploma nog belangrijk bij sollicitaties. Inmiddels jaren verder doet mijn ervaring als SEO specialist er veel meer toe dan het wel of niet hebben van een diploma. (Als je het mij vraagt is dat terecht, de kennis en ervaring die ik nu heb waren geen onderdeel van de opleiding die ik deed.)

Doordat ik mijn eigen websites heb kan ik niet alleen praktische ervaring delen, maar ook aantonen dat mijn ervaring werkt in de echte wereld.

Ik wil niet zeggen dat mijn portfolio een complete vervanging is van mijn cv. Er wordt vaak toch verwacht dat je bij een sollicitatie een cv meestuurt. Maar tijdens een gesprek deed mijn ervaring, en mijn portfolio als bewijs, er meer toe dan mijn cv of opleiding.

3. Elke maand een passief inkomen, bovenop je salaris

Ondanks het antwoord wat ik altijd gaf, “werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en kunnen experimenteren”, was een toekomstig passief inkomen altijd mijn doel. Maar dat vertel je niet, want niemand wil een sollicitant die andere toekomstplannen heeft dan voor jou te blijven werken.

Dus voor mij was dit het belangrijkste doel van die projecten. Het bouwen aan een passief inkomen zodat ik mijn baan op kon zeggen en vrij kon gaan leven. In 2021 was het zover en sindsdien leef ik van passief inkomen.

Ook als je niet van plan bent om je baan op te zeggen is een passief inkomen een mooie aanvulling op je salaris. Je kun het bijvoorbeeld gebruiken om een extra buffer op te bouwen of om te sparen voor die droomreis (of droomauto).

Er zijn een hoop manieren om te bouwen aan een passief inkomen, zoals crypto of aandelen. Maar mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar passief inkomen uit affiliate marketing. Een manier die niet alleen makkelijk is, maar in mijn geval ook aansloot op mijn vak als SEO-specialist.

5 tips voor een succesvol side-project

  1. Begin met 1 project en werk aan dit project tot het af is. Doe niet meerdere dingen tegelijk.
  2. Maak in je agenda tijd vrij om aan je project te werken.
  3. Als je doel passief inkomen is, houd dan vol. Het kan even duren voor het geld jouw kant op komt rollen.
  4. Vergeet snel rijk worden. Als je gaat voor affiliate marketing, ga hier dan volledig voor i.p.v. elke maand een andere vorm van passief inkomen te zoeken.
  5. Als je in loondienst werkt, controleer dan je contract op voorwaarden over wat je in je vrije tijd doet.

Side-project meme

Conclusie

We leven in een wereld waarin er verwacht wordt dat je elke dag aan jouw ontwikkeling werkt. Het hebben van een side-project helpt je bij het ontwikkelen van jezelf en je vakkennis. Of juist bij het leren van een nieuw vak.

Dus zelfs als je niet wil leven van passief inkomen kan het handig zijn om aan een side-project te werken. Zeker in online marketing, waarom zou je vertellen wat je kunt, als je het ook kunt laten zien?