Living the dream als Digital Nomad in Thailand

Living the dream als Digital Nomad in Thailand

Sawadee Krap! Na een zwaar afscheid en een lange vlucht ben ik afgelopen maandag aangekomen in Bangkok. De laatste stap om mijn droomleven te gaan leven, nadat ik vorig jaar al de stap maakte van loondienst, naar volledig passief inkomen.

Oorspronkelijk stond mijn vlucht naar Thailand al gepland voor september 2020. Maar of het nu een virus was, of het universum dat mij behoedde voor een fout, in elk geval ging het niet door. We zaten in lockdown, de Thaise grenzen waren gesloten en er was op dat moment geen mogelijkheid om te vertrekken.

Afgelopen jaar heb ik in september de keuze gemaakt om opnieuw een vliegticket te boeken, voor juni 2022. Een risico, want covid-19 was op dat moment nog sterk aanwezig in de samenleving, maar ik vond het een acceptabel risico. Juni was tenslotte nog ver weg de wereld was hard onderweg naar een leven met covid in plaats van een leven met lockdowns.

In de aanloop naar mijn vertrek heb ik meer van dit soort risico’s genomen. Het opzeggen van de huur in februari was de grootste, want als ik niet kon vertrekken dan zou ik dakloos zijn in Nederland… een land waar je pas na 100 jaar wachten een nieuwe betaalbare woning kunt krijgen. Maar het kwam allemaal goed en in mei heb ik afscheid genomen van mijn vrienden en op 5 juni was het zover.

En nu…?

De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de verandering van loondienst, naar passief inkomen. Het uitbouwen van mijn portfolio, om minder afhankelijk te zijn van 1 niche, met als ultieme doel mijn vlucht naar Bangkok.

Dus wat nu…

Dat is iets wat ik mij de afgelopen dagen heb afgevraagd. In een relatief korte tijd heb ik het leven gecreƫerd waar ik jaren van gedroomd heb. Geen baas meer die commandeert waar, wanneer en hoe ik werk. Geen limiet van 22 vakantiedagen en nooit meer mijn tijd ruilen voor geld.

Ik heb zo lang toegewerkt naar mijn vertrek dat ik andere doelen aan de kant had geschoven, ik kan tenslotte maar 1 ding tegelijk. Het antwoord op de “wat nu?” vraag zit dus ook in het lijstje aan doelen dat ik eerder heb gesteld. Het laten groeien van mijn passieve inkomen, het uitbesteden van werk, het schrijven van een boek en het afronden van mijn affiliate marketing cursus.

De maakbaarheid van het leven

Ik heb jarenlang geloofd dat je het moest doen met leven dat je kreeg, ook als je daar niet gelukkig van werd. Inmiddels weet ik beter, je moet het doen met de dingen die je krijgt, maar je hebt nog altijd zelf invloed op wat je met dit leven doet. Niemand verplicht jou om vast te zitten in een leven, een relatie, of een baan die je niet gelukkig maakt.

Sommige dingen kun je niet kiezen, maar een groot deel van het leven is maakbaar. Een paar jaar geleden stond ik nog ongelukkig aan de afgrond, nu schrijf ik dit vanuit een cafe in Bangkok.

Het is maar wat je er zelf van maakt.