Zelf SEO leren? Doe het met de top 7 beste SEO boeken van 2023

Top 6 beste seo boeken

Zodra je zelf aan de slag gaat met seo kom je er al snel achter dat er vele wegen naar Rome leiden en dat er over alle wegen veel informatie te vinden is. Sommige informatie is dubbel, andere informatie is van lage kwaliteit of achterhaald.
Wil je de basis leren, dan kunnen seo boeken een een uitkomst bieden. Hierin lees je niet de nieuwste trucs om Google te misleiden, maar hoe je echt aan de slag kunt om jouw vindbaarheid te verbeteren.

Hieronder vind je de top 7 seo boeken van 2023 waarmee je direct (praktisch) aan de slag kunt.

Top 7 beste seo boeken van 2022

  1. Product-led SEO – Eli Schwartz
  2. 3 months to no.1 – Will Coombe
  3. SEO 2020 – Adam Clarke
  4. Doelgerichte SEO – Tonny Loorback
  5. The Executive SEO Playbook – Jessica Bowman
  6. Schrijven voor SEO in 60 minuten – Rutger Steenbergen
  7. Krachtige SEO – Frederik Vermeire


Product-led SEO

1. Product-led SEO – Eli Schwartz

Veel SEO boeken gaan over de inhoud, hoe je seo-teksten schrijft of hoe je een website het beste optimaliseert.

Dit is een groot onderdeel van zoekmachine optimalisatie, maar de strategie ontbreekt vaak. Iets wat Eli Schwartz oplost met zijn boek Product-led SEO.

Hij schrijft over optimaliseren voor de gebruiker en het bouwen van een gebruiksvriendelijk product. In plaats van het optimaliseren voor Google.

Een must-read voor iedereen die zijn SEO kennis naar een hoger niveau wil tillen en een praktische en strategische aanpak wil combineren.

Koop Product-led SEO bij Amazon

3 months to no1

2. 3 months to no1 – Will Coombe

Een ideaal boek voor iedereen die net begint met zoekmachine optimalisatie. In duidelijke taal en makkelijk te volgen stappen neemt Will, een voormalig piloot, je mee door de wereld van seo. De informatie in het boek is direct toe te passen en vormt een goede bewegwijzering voor jouw eerste seo campagne.

Bestel 3 months to no1 bij Amazon

SEO in 2020

3. SEO 2020 – Adam Clarke

Een boek dat geschikt is voor beginners en gevorderen. Met als extra pluspunt dat het regelmatig een update krijgt met daarin de nieuwste ontwikkelingen. In dit boek lees je over de basis van seo, die nooit veranderd is. Aangevuld met nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van vindbaar zijn in Google.

Bestel SEO 2020 bij Amazon

Doelgerichte seo van Tonny Loorbach

4. Doelgerichte SEO – Tonny Loorbach

Heb nog geen kennis, of wil je van kennis de stap maken naar doen? Dan is het boek Doelgerichte SEO van Tonny Loorbach een goede keuze. In heldere, begrijpelijke taal met veel screenshots legt Tonny uit hoe je online je concurrenten kunt verslaan met seo. De inhoud van het boek is gemakkelijk toe te passen op je dagelijkse werkzaamheden.

Bestel Doelgerichte SEO bij Managementboek.nl

4. The Executive SEO Playbook - Jessica Bowman

5. The Executive SEO Playbook – Jessica Bowman

Omdat niet alle aspecten van seo vooraf te voorspellen zijn kan het in grote organisaties soms lastig zijn om voldoende prioriteit en budget te krijgen. In dit boek neemt de schrijfster je mee in de manier waarop je zoekmachine optimalisatie kan verweven met alle bedrijfsdoelstellingen. Het doel is niet alleen het krijgen van meer prioriteit voor seo binnen de organisatie, maar ook meer impact op het resultaat.

Bestel The Executive SEO Playbook bij Amazon

Schrijven voor seo in 60 minuten

6. Schrijven voor SEO in 60 minuten – Rutger Steenbergen

Heb je weinig tijd en wil je wel aan je seo skills werken? Lees dan het boek schrijven voor SEO in 60 minuten. In relatief korte tijd leer je, of refresh je, kennis over het schrijven van teksten voor zoekmachine optimalisatie. Een klein en praktisch boek dat ook na het lezen nog goed als naslag werk te gebruiken is.

Bestel Schrijven voor SEO in 60 minuten bij Managementboek.nl

Krachtige SEO

7. Krachtige SEO – Frederik Vermeire

Een boek voor iedereen die op zoek is naar praktische informatie over seo. Of een boek dat helpt bij het opfrissen van je kennis. In Krachtige seo lees je over alle basisonderdelen en hoe je deze op praktische wijze inzet voor meer succes en resulaten in Google.

Bestel Krachtige SEO bij Managementboek.nl

Hoe gebruik je SEO boeken?

Het is een beetje afhankelijk van het gekozen seo boek, hoe je deze kunt gebruiken. Sommige boeken zoals Doelgerichte SEO en 3 months to no1 nemen je mee in het complete proces en zijn geschikt om een seo campagne mee op starten.

Andere boeken zijn meer geschikt voor gevorderden of als naslagwerk. Hier kun je altijd op terugvallen wanneer je het even niet meer weet, of wanneer je anderen binnen jouw organisatie moet overtuigen.

Kun je SEO leren uit een boek?

Net als andere onderdelen van het online marketing vak is ook zoekmachine optimalisatie aan verandering onderhevig. De online mogelijkheden veranderen snel en regelmatige Google updates maken dit nog erger. Een boek wordt 1x uitgegeven en blijft daarna hetzelfde.

Dit kan de vraag geven of het wel mogelijk is om seo te leren uit een boek?

Het antwoord is ja, dat kan heel goed zelfs. Ondanks de grote en snelle veranderingen die er zijn, blijft de basis hetzelfde. Daar komt bij dat het vrijwel altijd de basis is die behandeld wordt in boeken over seo.

Ga je net aan de slag met seo dan kun je de boeken in het bovenstaande lijstje goed gebruiken om te leren hoe je jouw website hoger laat scoren in Google.

Conclusie

Boeken over seo kunnen niet alle informatie vertellen. De ontwikkelingen gaan te snel en papier is te langzaam bijgewerkt. De laatste nieuwe ontwikkelingen ga je dus nog niet in boeken terugvinden.

De basis van seo, het bieden van het beste antwoord op de zoekvraag. Is gelukkig al jaren hetzelfde, dus die informatie staat wel uitgebreid beschreven. In de boeken op deze lijst ook nog op zo’n manier dat je er direct mee aan de slag kunt.

Dus wil je zelf je website gaan optimaliseren voor betere vindbaarheid? Dan kunnen deze 7 seo boeken je zeker op weg helpen!

Heb je liever wat meer begeleiding en stap voor stap uitleg? Dan kan een SEO cursus je beter helpen dan een boek.