Wat als je kunt doen wat je echt gelukkig maakt?

Wat als je kunt doen wat je echt gelukkig maakt?

Wat als geld geen rol speelt, als een gebrek aan opleiding geen drempel is. Wat zou je gaan doen als alles kan, als je kunt gaan doen wat je echt gelukkig maakt? Zou je dan nog steeds doen wat je vandaag doet of zou je een compleet nieuw leven beginnen?

Dit wordt ook wel “the lottery question” genoemd. Wat zou je doen als je de loterij hebt gewonnen en dus alles kunt gaan doen wat je zou willen. Veel antwoorden bestaan vaak uit reizen, of een huis kopen, stoppen met werken, of zelfs op een tropisch eiland gaan wonen.

Allemaal leuk, maar wat ga je doen als dat tropische eiland gaat vervelen? Als alle bestemmingen die op je lijstje staan afgevinkt zijn?

Sinds ik vorig jaar de stap heb gezet van loondienst, via freelance, naar volledig passief inkomen is het een vraag die mij steeds meer bezighoudt. Ben ik aan het doen wat mij gelukkig maakt? En zo nee, waarom niet?

De meeste dagen is het antwoord een overtuigend ja! Ik werk aan mooie projecten die ik zelf heb uitgezocht, ik heb de vrijheid om mijn dag in te delen zoals dat voor mij het beste past en ik kan werken waar ik wil. (Toegegeven, tijdens de laatste lockdown was dit soms lastig. Want toen was er niks anders dan de eettafel.) Ik heb elke dag opnieuw 24 uur de tijd om te werken aan mijn lange termijn doelen.

Een van die doelen is het delen van mijn ervaring met passief inkomen en het stimuleren van anderen om ook hun droom en passie achterna te gaan. Iets wat ik vorm ben gaan geven in de vorm van een affiliate marketing cursus Want waarom zou je wachten tot je pensioen om de wereld te gaan zien? Waarom zou je elke dag je tijd verspillen aan een baan die je niet leuk vindt en waar je doodongelukkig van wordt?

Als ik vertel wat ik gedaan heb, mijn baan en vast inkomen opgeven voor het ondernemerschap. Dan is de reactie vaak “ik zou dat niet durven” of “ik kan dat niet want…”, waarbij de want vaak gevolgd wordt door kinderen, kostwinner, hypotheek, vaste lasten.

De “ik zou dat niet durven” is voor mij altijd een trigger. De stap was voor mij ook niet zonder zorgen en misschien zelfs wel iets te ondoordacht. (Ik had geen rekening gehouden met enorme inflatie en een oorlog in Oekraïne). Maar ik wist wel waar ik naartoe wilde, wat de eindbestemming zou zijn. En zoals Michael Pilarczyk schrijft in zijn boek Master Your Mindset: “Alles wat je je kunt inbeelden kun je waarmaken.”

Weet jij waar je echt gelukkig van wordt?

Master Your Mindset - Michael Pilarczyk
Ik heb al zolang als ik mij kan herinneren dezelfde droom. De wereld rondreizen en ondertussen mijn werk doen. Als SEO spécialist kan ik dat ook, ik heb tenslotte alleen een laptop, internet en een kop koffie nodig.

Ik weet dus al langere tijd waar ik echt gelukkig van word.

Met een goede vriend van mij heb ik het regelmatig over dit onderwerp. Hij heeft een groot deel van dezelfde boeken gelezen en inmiddels ook zijn baan opgezegd, als eerste stap om te gaan emigreren.

Maar de vraag wat hij gaat doen als hij verhuisd is, als het huis hypotheekvrij is en de vaste lasten dus lager. Daar heeft hij (nog) geen antwoord op.

Toen we laatst samen in Londen waren en in de trein terug naar het vliegveld opnieuw dit onderwerp bespraken. Toen kreeg ik de vraag:

“Wat ga jij straks doen dan, als je in Thailand bent?”

Waar ik een eenvoudig antwoord op kon geven. Ik ga in Thailand (en later Vietnam, Indonesië etc.) hetzelfde doen als wat ik nu elke dag doe. Alleen dan op onbekende plekken, met andere culturen, mooier weer en lekkerder eten.

En jij? Weet jij waar je echt gelukkig van wordt? Weet jij waar je jouw leven mee kan invullen als je alles mag kiezen?

The Real You By Alan Watts

Hulpmiddelen om jouw droomleven te ontdekken

In mijn zoektocht naar het vormgeven van mijn droomleven, waarin ik elke dag mag doen waar ik gelukkig van word. Heb ik een aantal boeken gelezen en bestudeerd. Door met de inhoud van deze boeken aan de slag gegaan ben ik op een andere manier naar het leven gaan kijken.

Soms is het nog even wennen, leven op basis van een (naïef) vertrouwen dat alles goed komt. Zolang ik elke dag maar werk aan mijn doelen en mijn droomleven.

De boeken die ik over dit onderwerp gelezen heb zijn:

PS: Heb je geen zin in het lezen van boeken? Bij Storytel kun je deze boeken ook luisteren. Handig tijdens het sporten, in de auto of als je geen geduld hebt om van papier te lezen.

Stel goede vragen en ontdek de weg naar jouw droomleven

Na het lezen van de boeken uit het bovenstaande lijstje was het niet klaar. Met alleen de theorie kom je nergens, dus het was tijd om aan de slag te gaan met die kennis en tijd om ervaringen op te doen.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is het stellen van goede vragen. Vragen die vaak geen makkelijk antwoord hebben, maar die uiteindelijk wel de weg wijzen naar jouw droomleven. En hoe meer je van die weg kunt zien, hoe kleiner de stap wordt om daadwerkelijk dit pad op te gaan.

De 3 belangrijkste vragen om jezelf te stellen zijn:

  1. Wat wil je echt? Hoe ziet jouw droomleven eruit?
  2. Waar sta je nu?
  3. Wat houdt je tegen/moet je overwinnen om bij jouw droomleven te komen?

Dit zijn geen vragen die je zomaar even beantwoord. Het echte antwoord zit vaak dieper dan het antwoord dat als eerste in je opkomt. Neem de tijd om over het antwoord na te denken. Schrijf je antwoord op en kijk hier later nog eens naar terug. Is dit het echte antwoord?

In de intro heb ik het over “the lottery question”, maar het mooie van dit verhaal is dat ik de loterij helemaal niet gewonnen heb. Het is zo’n 12 jaar geleden dat ik voor het laatst een lot kocht en toch leef ik elke dag mijn droomleven. Ik doe elke dag wat ik leuk vind, ik ben dicht bij het bereiken van mijn grote doel om op wereldreis te gaan. En dat zonder de jackpot.

Dus rest de vraag, wat houdt jou tegen om je droomleven te gaan leven?